Хайде от самото начало.  Мобилизацията в Украйна не спира от първия

...
Хайде от самото начало.  Мобилизацията в Украйна не спира от първия
Коментари Харесай

Г-н Радев и страхливци “ухилянти”, историята знае много войни и ...

Хайде през цялото време. 

 

Мобилизацията в Украйна не стопира от първия ден на пълномащабната съветска експанзия.

 

На фона на пълномащабното навлизане в Украйна продължава общата готовност и военното състояние.

Президентът Володимир Зеленски подписа Закон № 10449 " За изменение на някои законодателни актове на Украйна по отношение на някои въпроси на военната работа, мобилизацията и военната регистрация ".

 

Няма доста да се задълбавам в новия закон, детайлите може да прочетете и елементарно да ги намерите в интернет, ще ви опиша по-добре по какъв начин протича мобилизацията, за реакцията на хората и за какво се случват истории, в които мъжете незаконно бягат от страната, написа бесарабската българка Тетяна Станева.

 

Значи в резюме, новия закон е признат поради една цел – да се възвърне справедливостта по отношение на воюващите повече от две години на фронта, да могат да бъдат сменяни и всички мъже да си възобновят данните в регистрите, армията да обясни мобилизационния капацитет на страната, с който да работи. 

 

С тази цел сътвориха приложението " Резерв+ ", където в продължение на 60 дни военно задължените би трябвало да си възобновят данните. След което стартира процедурата на инспекции и санкции, в случай че индивидът наруши Закона за готовност.

 

И тук би трябвало да поясня кой не предстои на наборна работа по време на готовност, с цел да не се чудите за какво може да срещнете доста мъже украинци в града или зад граница – тъй като не всички подлежат на готовност. Обаче, отново да подчертая, това не значи, че те не би трябвало да се записват и да попадат във военния указател. 

 

Долупосочените обстоятелства са взети от службата за вести ТСН. 

 

Не могат да бъдат мобилизирани мъже на възраст под 25 години и над 60 години, както и лица, приети негодни и изключени от боен указател.

Освен това дамите няма да бъдат набирани на военна работа, защото сега могат да се активизират единствено непринудено. Всички останали, в сходство със закона, не подлежат на военна работа, при изискване че получат пролонгация.

 

Ето кой не предстои на наборна военна работа по време на готовност:

 

– Граждани, назначени за работа в държавни органи, сериозни предприятия и организации. В същото време такива хора би трябвало да бъдат на специфична военна регистрация;

 

– Лица с увреждания или краткотрайно негодни за здраве, съгласно заключението на ВЛК (военно-лекарска комисия) за интервал от 6-12 месеца (след това би трябвало да преминете още веднъж комисията);

 

– Жени и мъже с три или повече деца под 18-годишна възраст на прехрана, като се изключи тези, които дължат прехрана.

Мъже и дами, които:

 

– имат дете на възраст под 18 години, в случай че вторият родител на такова дете е умрял, лишен от наставнически права, приет за липсващ или отсъстващ по незнайна причина;

 

– отглеждат независимо най-малко едно малолетно дете;

 

– отглеждат дете с увреждане под 18 години;

 

– отглеждат дете, страдащо от съществени заболявания;

 

– устоят пълнолетно дете, което е лице с увреждане от I или II група;

 

– имат дете под 18 години, което досега на осиновяването е било сирак или лишено от наставнически грижи;

 

– полагащи непрекъснати грижи за болна брачна половинка (съпруг), дете или един от техните родители или родителите на брачната половинка (съпруга), в случай че подобен член на фамилията се нуждае от непрекъснати грижи съгласно мнението на комисията на здравното заведение;

 

– са настойници на разположение, прието от съда за недееспособно.

 

Също по този начин, лицата, които имат брачна половинка (съпруг) от хората с увреждания от I или II група, не дават отговор на условията за военна работа.

 

Освен това не подлежат на военна работа по време на готовност:

 

– членове на фамилията от втора степен на роднинство на разположение с увреждане от I или II група, ангажирани с непрекъснати грижи за него (не повече от един и при изискване, че няма членове на фамилията от първа степен на родство);

 

– дами и мъже, които имат малолетно дете и брачен партньор (съпруга) на военна служба;

– дами и мъже, чиито близки родственици (съпруг, брачна половинка, наследник, щерка, татко, майка, дядо, баба или биологични (родствени, неродствени) брат или сестра) са починали или са изчезнали по време на присъединяване във военни действия;

 

– членове на фамилиите на лица, посмъртно удостоени със званието Герой на Украйна;

 

–  наборници всред жители, приключили военна работа и освободени от аварийна работа по отношение на освобождение от плен. Такива лица могат да бъдат призовани на военна работа с тяхно съгласие;

 

Не могат да бъдат призовавани и придобилите професионално, полувисше и висше професионално обучение, които се образоват в постоянна или дуална форма на образование и получават просветителна степен, по-висока от добитата преди този момент.

 

Научните служащи, преподавателите на институциите за висше и професионално полувисше обучение, научни институции, които имат академично звание (научна степен), учители в учебни заведения, учители, които работят минимум на 0,75 ставка, също не могат да бъдат призовани.

Отделно се дефинират категориите държавни чиновници, които не подлежат на наборна военна работа.

 

По-специално, става дума за депутати от Върховната Рада на Украйна и Автономна република Крим, съдии, чиновници на военната администрация, Министерството на защитата, въоръжените сили, Държавната гранична работа на Украйна, Държавната работа за изключителни обстановки, Служба за сигурност на Украйна, Националната полиция, Националната армия, Държавната специфична работа по превоза, Държавната работа за специфични връзки и отбрана на информацията и Министерството на вътрешните работи.

 

И, по този начин, какво имаме през днешния ден? Голям % мъже, които не могат да бъдат мобилизирани. По закон.

 

Обаче притежателите на критическите предприятия (основно това са строителни компании, логистични компании, медицински центрове, земеделски холдинги, в областта на енергетика), въпреки всичко се оплакват от това, че имат право да резервират единствено 50 % от общия личен състав, което значи, че останалата половина може да бъде призована, а предприятието не може да работи на 50 %. 

 

Недостиг на служащи от ден на ден се усеща на всички места. В аграрния бранш на стопанската система има сериозен дефицит на хора, които да работят със селскостопанска техника. 

По мои наблюдения новия закон и наложителната онлайн регистрация ще покаже, че хората свършиха. Военните, доброволците, хората които можаха и желаеха да водят война, от дълго време водят война. Останалите ще заобикалят по всички вероятни способи.

 

Има хора които се крият у дома, които напущат страната незаконно или които работят импровизирано и се молят да не се попаднат на очите на ТЦК (Териториален център за комплектация и обществена поддръжка – боен административен орган на Украйна, който води боен указател и активизира населението). Сега, с новия закон, криенето и избягването става съвсем невероятно. Такива ще бъдат съдени и глобявани. Затова ще има доста такива, които ще отиват на фронта от безнадеждност, обаче каква работливост ще е от тях – огромен въпрос. 

 

Да имаш опция да работиш умерено, да се придвижваш, просто да печелиш пари е огромен разкош. И във военно състояние е допустимо единствено в случай че си неработоспособен. А защото доста бизнеси просто са затварят, да изхранваш фамилията си става все по-невъзможно. 

 

Хората, които заобикалят мобилизацията, ги назовават “ухилянт ” (уклонист).

 

Разбира се, разделянето в обществото по тази тематика пораства. Обществото се поляризира. Войниците и фамилиите им чакат ротация. А възможната малобройна промяна, ухилянтите, не желае да се активизират. 

 

С първата група всичко е ясно и заслужено. Дайте да проучваме втората група на хора. Какви са аргументите? 

 

Първо – боязън. Обикновен човешки боязън да загинеш, да не си задоволително дипломиран, да загубиш своята кариера и своя бизнес, да останеш неработоспособен. Да живееш  надалеч от фамилията, да не знаеш по кое време ще се върнеш, по кое време ще свърши войната. Да живееш в безчовечен казармени условия. Да не принадлежиш на самия себе се. 

Има такива страхове, които обаче се базират върху операции на лъжите и съветските информационно-пропагандни специфични интервенции (ИПСО)

 

Руската агитация подмята разнообразни вести в интернет и обществените мрежи, такива като брой на починалите украинци.

 

Не че на войната не умират хора, само че преимуществото е въпреки всичко в ръцете на украинската войска. И в действителност няма значение, на фронтовата линия ли си или в центъра на Киив или Лвив – можеш да загинеш от съветска бомба постоянно и на всички места в Украйна . Шансът на нулата е по-висок, несъмнено, само че въпреки всичко това не би трябвало да е причина.

 

Имам прочут боен, който ми сподели по този начин: " Аз одобрих своята гибел като допустима в най-близкото време. И просто виждам да съм работлив за побратимите и Украйна в останалото ми време. Ние всички просто би трябвало да приемем своята гибел, и по този начин по-лесно да гледаме на гибелта. Нямаме различен избор ". 

 

Аз персонално доста пъти се питах: желая ли живот без Украйна? Не. Ще мога ли да пребивавам без нея? Не. Искам ли да пребивавам в окупация? Не. Тогава по-добре да умра за нея, в сравнение с да пребивавам без нея. 

Какви други измами и операции прави съветското ИПСО –  разнася видеа, в които сякаш чиновници на ТЦК ловят хора по улицата и не ги пускат, тикат ги в специфична кола и ги водят непосредствено на фронта. Не настоявам, че не е имало такива случаи, обществото ни не е идеално, само че аз персонално в Киив нито веднъж не видях нищо сходно. Виждам екипи в центъра на столицата, които ревизират документите, което е редно за военно време и една столица. Но никой никого на никое място не взима без учредения. Новият закон е изработен тъкмо за това – ТЦК да не върви по улиците да търси инцидентни хора, а те сами да се записват онлайн, разпознават и по подобен метод да става набирането. 

 

Точно когато стартира процесът на разработка и приемането на новия закон и новата вълна на готовност съветската осведомителна офанзива прави подривни дейности с тематиката " корупция ". И един елементарен “ухилянт ” си мисли: за какво да водя война и пожертвам живота си, когато всички крадат, управляващите единствено употребяват народа и така нататък, а децата им са някъде в Европа на отмора. 

 

Да отхвърлям корупцията е същото като да отхвърлям съществуването на Украйна. Естествено, има корупция. Винаги е имало. И ще ви отчайвам, само че ще я има още в огромно количество. Защото колкото съществува човек, той постоянно желае да излъже, изхитри, измами и така нататък И единствено избрани ограничения могат да я понижат. Не да я изкоренят, а единствено да я понижат. Да попитам, България към този момент десетки години в Евросъюза изкорени ли начисто корупцията? 

 

Също по този начин и Украйна. Това е развой. И наша идентична болежка. Украйна се бори с нея на всички равнища. Държава в смарт телефон " Дия " е направена по този принцип: машината не взима пари. В Армията обаче оставаше доста операции, защото нямаше електронен указател. 

 

Точно по тази причина е фиктивен “Резерв+ ” оптимално да се избегне корупцията и човешкия фактор във процеса на готовност.

 

И ние не водиме война за властта или избран кръг хора. Ние водиме война за себе си, за дома си, за фамилията си, за народа си и страната. Днес е Зеленски, оня ден бе Порошенко, вдругиден ще е Иваненко някакъв или Станева, няма значение, Украйна е една! Тя беше, има я и би трябвало да продължи да я има, каквото и да ни коства това. Тъй че битката с корупция ще продължи и след успеха, тъй като един път Украйна е взела вектор по битка с корупцията по пътя ѝ към Европейски Съюз.

 

Още един пункт на съветският ИПСО проект е да преувеличават силата и могъществото на Русия . То постоянно е изричано от устата на Радев – “Русия е невероятно да се победи! ”.

 

Господин президент и страхливци “ухилянти ”, историята знае доста войни и борби, в които размерът няма значение.

Втората причина, за какво мъжете се крият или бягат – схващане на несправедливостта на тази война. Че да не можеш да стреляш в отговор по врага е все едно да си цел. Да отиваш на фронта = да отиваш на съветска месомелачка. Все едно да се биеш със завързани ръце и очи. 

 

Малко по малко се Западът и сътрудниците започнаха да се разсънват и да разрешават удари . Обаче, а не на обективна война. Пристигат и Ф-16, има доставки на оръжия, нека да има кой да води война с тях. Някои решения на демокрацията са прекомерно закъснели, страхливата позиция на НАТО е известна на съветската страна и те интензивно се употребяват с нея. Някой път се запитвам: има ли водачи с топки на тази планета, който може да се опира на тоталитаризма, тероризма и злото? Да не се окаже, че единственият подобен е Володимир Зеленски и нашите мъже и дами в окопите.

 

Третата причина да има ухилянти, е да не ги пратят в щурмова бригада, да не ги пратят на офанзива без подготовка. И тук огромна виновност има не толкоз съветската агитация, колкото обикновеното незнание на хората. В армията водят война, седят в окопите и вземат участие в офанзивите избран дребен % бойци, останалите – доставят армейската машина, това са пресцентрове, кухня, логистика, строителство, образование, оформяне, административна работа, медицина и друго. Липса на хора има на всяко направление. Не е наложително да стреляш и оперираш с оръжие.

При нас в този момент има такава липса на хора в армията, че най огромния глупак пълководец в никакъв случай няма да прати неопитен или неквалифициран човек там, където не му е място. Военният рекрутинг работи върху усъвършенстването на армията и набирането.

 

Обикновено във ТЦК има декларирани потребности от избрана бригада, работа и за комплектация. Сега възнамеряват да ги разгласяват във “Резерв+ ”, индивидът да може самичък да избере и мине конкурс със своята подготовка. 

 

Ето да вземем за пример един сътрудник. Умееше единствено да снима. Отиде по призовка, питаха го къде желае да иде, какво умее, той описа с какво се занимава в цивилния живот и те го пратиха в разузнаването (ГУР). Сега прави видео материали за обмяна на пленените и други видеа за службата. И по този начин, службата в армията може да стане една нова опция и дори скок в кариерата, а не загуба, стига единствено да не те е боязън и да искаш да служиш на страната си.

 

И най-големият боязън на мнозина мъже е, че в случай че се случи нещо с тях, кой ще се погрижи за фамилиите им. Държавата няма задоволително средства. И това в този момент не е приоритет. Човекът, с цел да остави фамилията си и да отиде на бойното поле, би трябвало да е спокоен, че има кой да се погрижи за него при положение на раняване и за фамилията му при положение негова гибел. Този въпрос още следва да се контролира, другояче мобилизацията ще е мудна и рехава.

Ние всички сме разнообразни. Това е нашето благосъстояние. Важно е в този момент демократичният свят да се сплоти и който каквото може, където може, да прави всичко допустимо Украйна колкото може по-бързо да победи. А след това всички ще се активизираме за възобновяване на Украйна и естествения живот в нея,  с цел да могат всички да се завърнат у дома и продължат да работят.

 

И може наивно да ви звучи, само че за една победа би трябвало една дребна религия на всички. Достатъчно е да е с размер на зрънце, с цел да реалокира планини. Камо ли да победи плешиво страшилище от кръв и плът! Иска ми се да кажа най-после - Амин.

 

Тетеня Станева,. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР